Cologna získal zlato v skiatlone na 30 km, Bajčičák 38.

24.02.2013 Celý región

Val di Fiemme 23. februára (TASR) - Švajčiarsky reprezentant v behu na lyžiach Dario Cologna získal na MS v severských disciplínach v talianskom Val di Fiemme zlatú medailu v skiatlone na 30 km (15 km klasicky+15 km voľnou technikou). Suverén tejto sezóny Svetového pohára triumfoval vďaka skvelému finišu s náskokom 1,8 s pred Nórom Martinom Johnsrudom Sundbym, ktorý na cieľovej páske prešprintoval krajana Sjura Roetheho. Pre Colognu je to vôbec prvé zlato z MS.

Slovenský reprezentant Martin Bajčičák obsadil 38. miesto so stratou 2:18,4 na víťaza. Skúsený bežec, ktorého záverečnú prípravu na vrchol sezóny poznačila chrípka, prezúval po úvodnom klasickom úseku na 39. mieste so stratou 11,3 s na špicu. V skejte sa po úvodnom medzičase posunul na 34. priečku, na záverečných piatich kilometroch však nabral vyše minútovú stratu a napokon finišoval na konci štvrtej desiatky. "Myslím si, že klasická časť bola v poriadku. V skejte mi však postupne odchádzali sily. Mám iba osem dní po chorobe a vo vylaďovacom tréningu som ešte nestihol urobiť maximum. Verím, že postupne sa to bude zlepšovať, do záverečnej päťdesiatky mám ešte osem dní," povedal pre TASR Bajčičák, ktorého maximom na vrcholnom podujatí zostáva 4. miesto v skiatlone z Oberstdorfu 2005.

V sobotňajších pretekoch sa chlieb lámal v druhej časti korčuliarskeho úseku. Sundby si síce vypracoval vyše 15-sekundový náskok, no Cologna sa spoločne s ruskou enklávou postaral o to, že sedem kilometrov pred cieľom opäť išla na čele vyše 20-členná skupinka. Rozhodnutie padlo v záverečnom stúpaní pred cieľom, keď Cologna nasadil k trháku a po zisku olympijského zlata a triumfe na Tour de Ski skompletizoval svoju zbierku úspechov. Jeden zo spolufavoritov Nór Petter Northug skončil napokon bez medaily štvrtý.

výsledky skiatlonu mužov na 30 km:

1. Dario Cologna (Švajč.) 1:13:09, 2. Martin Johnsrud Sundby (Nór.) +1,8, 3. Sjur Röthe (Nór.) +2,0, 4. Petter Northug (Nór.) +5,3, 5. Maxim Vylegžanin (Rus.) +6,1, 6. Alexander Legkov (Rus.) +10,1, 7. Calle Halfvarsson (Švéd.) +11,6, 8. Marcus Hellner (Švéd.) +12,0, 9. Tobias Angerer (Nem.) +12,4, 10. Jean Marc Gallard (Fr.) +12,7...38. Martin BAJČIČÁK (SR) +2:18,4
 

Vyberte región